Lider du av overdreven svette?

Svette er noe alle gjør, mer eller mindre. Det er en måte å kjøle ned kroppen, kan du si. Imidlertid er det de som lider av overdreven svette, også kalt hyperhidrose. En av de vanligste årsakene til dette er at du har overaktive svettekjertler. Svetten kommer da fra steder som håndflater, såler og armhuler. Vanlige problemer du kan ha når du har overdreven svette er at du synes det er vanskelig å ta i hånden og helse. Det kan også være vanskelig å håndtere papir og andre ting fordi hendene er våte av svette. Det kan også være at du får hudskader eller infeksjoner på grunn av svette.

Hva kan du gjøre?

Hvis du lider av overdreven svette, er det forskjellige behandlinger tilgjengelig. Disse inkluderer:

  • injeksjoner av botulinumtoksin
  • legemiddel
  • iontoforese
  • mikrobølgeovn

Det er tabletter som delvis kan hjelpe hvis du svetter fra andre deler av kroppen, for eksempel ansikt eller mage. Imidlertid har de noen bivirkninger som kan være plagsomme, for eksempel tørr munn.

På egen hånd kan du sørge for å være forsiktig med hygiene, det er bare "gammel" svette som lukter. Så sørg for å vaske deg ofte.

Iontoforese

Iontoforese brukes hvis du har håndsvette eller fotsvette, men fungerer best med håndsvette.

Du kan sette hendene i et vannbad som er koblet til en enhet med lav strøm. Den svake strømmen overføres fra vannet til huden og påvirker svettekjertlene for å produsere mindre svette. En liten levende seng som er plassert mot huden gir samme effekt.

8 Aug 2021